Så använder du din pressbryggare

 

Vi börjar med något som många glömmer och det är vikten av en bra vattenkokare. Den ska vara exakt och kunna ställas in på önskat gradantal, i detta fall 95-96° Celsius.

Optimal malningsgrad ligger någonstans mellan brygg och kokkaffe men här lämnas ändå utrymme för tycke och smak, presskaffe fungerar med nästan allt malet kaffe ute på marknaden (med undantag för espressoblandningar).

Hur gör man då? Jo, man börjar med att placera det malda kaffet i botten av kannan. Rekommenderad dosering är 1 kaffemått per kopp. Addera sedan det uppvärmda vattnet i omgångar med cirka 20 sekunders mellanrum och rör däremellan om. Använd helst en trä- eller plastsked då en metallsked kan skada glaset och i värsta fall spräcka kannan.   

När vattnet är upphällt placerar du stålfiltret ovanpå kaffebädden och låter stå i 4 minuter. Pressa sedan långsamt ner filtret genom kaffet ända till botten. Avvakta 20 sekunder och sedan är kaffet redo att serveras. Presskaffe beskrivs ofta som både rundare och med mer kropp än vanligt bryggkaffe, det gör frenchpressen till det utmärkta valet när man serverar kaffe i samband med mat. 

Tips. Vill du ha ett starkare kaffe addera 1-2 kaffemått extra.